Nawet robiąc tzw. masę, nikt nie chce doprowadzić do niekontrolowanego przyrostu tkanki tłuszczowej. Przejście na dietę z dodatnim bilansem kalorycznym stwarza ryzyko, że zjadane przez nas kalorie trafiają do różnych tkanek organizmu, niezależnie od tego, czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w [...]
Papierosy to trucizna, nikt nie powinien mieć ku temu wątpliwości. Niezależnie od tego, czy trenujesz, czy nie, palenie papierosów wywiera negatywny wpływ na stan twojego zdrowia. Z drugiej strony w wielu kręgach palenie uchodzi za nałóg, który sprzyja utracie kilogramów. W pewnym sensie rzeczywiście tak jest. Badania pokazują, że palacze ważą [...]
[...] trans wywołuje oporność insulinową. Prawdopodobnie efekty tłuszczów trans są nasilone u osób mających specyficzne uwarunkowania genetyczne. Ponadto w „Nurses' Health Study” wykazano związek między podażą tłuszczów trans a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II. Zapewne tłuszcze trans mają wpływ na cytokiny prozapalne. 4. Kawa [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
[...] sobie bywalcy klubów. WEDŁUg lekarza medycyny Nabeela Akhtara z Penn State University: „Selektywne modulatory receptora androgennego (SARM) zostały opracowane jako alternatywa dla androgennych sterydów anabolicznych (SAA) w wyczynowej kulturystyce”. Wydaje się to nieprawdopodobne, ponieważ założenia leżące przy tworzeniu SARM były [...]
Białko jest niezwykle istotnym składnikiem odżywczym spełniającym kluczową funkcję w naszym organizmie. Jest między innymi wsparciem dla wzrostu, rozwoju i utrzymania masy mięśniowej. Niestety wiele osób, takich jak na przykład seniorzy czy osoby przestrzegające restrykcyjnych diet, ma trudności z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na [...]
[...] Netw Open. 2024;7(3):e241147. doi:10.1001/jamanetworkopen.2024.1147 Harris E. People With Genetic Risk of Obesity Need More Exercise to Mitigate It. JAMA. Published online April 19, 2024. doi:10.1001/jama.2024.5921 Harris E. Women Appear to Get More Health Benefits From Exercise Than Men Do. JAMA. 2024;331(12):1001. doi:10.1001/jama.2024.1567
[...] (np. Jerzy Zięba). Zapytasz, po co pisać o Ziębie czy innych „uzdrowicielach”? Bo wykształcone osoby ciągle pytają mnie o witaminę C, „marihuanę leczącą raka” lub o inne alternatywne kuracje. „Szamani” robią dużo hałasu, nie bazują na wiedzy naukowej, wyciągają z badań tylko dogodne dla siebie fragmenty. Co jest prawdą, a co jest mitem? [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
Patrząc z perspektywy kilkunastu lat życia, pomijanie śniadań nie musi być zdrowym wyborem (pomimo iż bywa skutecznym narzędziem procesie odchudzania). Mówią o tym liczne badania dotyczące ryzyka śmierci u osób niejedzących śniadań. Naukowcy sugerują, że osoby, które zawsze pomijają śniadanie, są narażone na 87% wyższe ryzyko śmierci z powodów [...]
Ostatnio miałem okazję pokazywać wykonanie wariantów martwego ciągu pewnemu młodzieńcowi, w wieku 17 lat. Rozmawiałem z nim o braniu środków farmakologicznych i sugerowałem, by nie podejmował pochopnych decyzji. Rozumiem osoby, które przed ukończeniem osiemnastego roku życia chcą brać sterydy anaboliczno-androgenne, SARM, SERM, hormon wzrostu, [...]
[...] czyli cukier brzozowy, to coraz popularniejszy zamiennik białego cukru. I nic w tym dziwnego, bo jest zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny. Należny pamiętać, że nawet mały dodatek tradycyjnego cukru może być problematyczny, jeśli chodzi o kształtowanie naszej sylwetki, ale też zdrowie. Z tego powodu szukajmy naturalnych i zdrowych alternatyw.
[...] Schleicher R.L., Carroll M.D., Ford E.S., Lacher D.A. Serum vitamin C and the prevalence of vitamin C deficiency in the United States: 2003–2004 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) Am. J. Clin. Nutr. 2009;90:1252–1263. doi: 10.3945/ajcn.2008.27016. Ben-Zvi G.T., Tidman M.J. Be vigilant for scurvy in [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
[...] “Chronic Stress Promotes Cancer Development.” Frontiers in oncology vol. 10 1492. 19 Aug. 2020, doi:10.3389/fonc.2020.01492 Grajek, Mateusz et al. “Nutrition and mental health: A review of current knowledge about the impact of diet on mental health.” Frontiers in nutrition vol. 9 943998. 22 Aug. 2022, doi:10.3389/fnut.2022.943998 Panossian A. [...]
[...] metaboliczny. O tłuszczach (szczególnie nasyconych) mówiono, że powodują miażdżycę, choroby serca i przedwczesny zgon. A co z innymi dietami? To nie znaczy, że nie ma alternatyw. Istnieją diety wysokotłuszczowe, średnio (low-carb) lub niskowęglowodanowe (np. VLCKD). Jednak ten sam problem dotyczy tłuszczów, praktycznie nie zdarza się, by [...]
Dietetycy często przekonują nas, że rozpoczęcie dnia od porządnego posiłku ma ogromne znaczenie dla samopoczucia, zdrowia oraz estetycznej sylwetki. Mają na myśli zrównoważone śniadanie złożone z solidnej porcji węglowodanów. Przez lata powtarzano, żeby w miarę upływu dnia stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów w posiłkach. Podsumowanie Warto [...]